Museu del Ciment Asland
A finals del segle XIX, el comte Güell, mecenes de l'arquitecte Antoni Gaudí, va encarregar la construcció de la que seria la primera fàbrica de ciment pòrtland a Catalunya. La va fer construir a la zona del Clot del Moro del municipi de Castellar de n'Hug, per aprofitar la pedra calcària de l'indret.
La història de la fàbrica de ciment Asland del Clot del Moro ha viscut anys de renom i èpoques de declivi i silenci. La fàbrica es va tancar fa uns trenta anys, després de gairebé tres quarts de segle produint ciment pòrtland i a causa, principalment, dels elevats costos de producció. Malgrat això i degut al seu atractiu arquitectònic, hem gaudit d'un monument industrial fantàstic, fins ara, malauradament mut.
En aquests moments la fàbrica inicia un nou recorregut, convertint-se en el Museu de la fàbrica Asland de Castellar de n'Hug i formant part del Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, per mitjà d'una exposició i d'un itinerari que la fa parlar.
Ens explica moltes de les seves històries i raons, i ens apropa al procés de fabricació i descobriment del ciment Pòrtland, un element destinat a esdevenir el material constructiu del segle XX. També ens mostra l'ús del ciment en la construcció amb volta catalana; ens parla dels promotors visionaris liderats per Eusebi Güell que van constituir l'empresa Asland; ens presenta el creador, Rafael Guastavino, i el seu èxit increïble a Amèrica amb el Guastavino System; recorda els homes i dones que la feien funcionar; i, com no, ens mostra la construcció èpica d'una fàbrica que és el testimoni viu de la construcció d'un somni.